تاریخچه:
رشته تغذيه در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1353 شروع به پذيرش دانشجو در مقطع کاردانی کرد. از سال 1361 تا 1373 پذیرش دانشجو در مقاطع كارداني، كارشناسي و کارشناسی ناپیوسته بود و سپس از سال 1373 تنها در مقطع کارشناسی دانشجو پذیرفته شد. درخصوص تحصیلات تکمیلی، از سال 1371 مقطع کارشناسی ارشد تغذیه و از سال 1374 در مقطع دکترای تخصصی (PhD) دانشجو پذیرش گردید.
دانشكده بهداشت و تغذيه در بيست و هشتم ارديبهشت ماه 1370 با حضور وزير محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشكي و رياست وقت دانشگاه و با ادغام گروههاي آموزشي بيوشيمي و تغذيه، از دانشكده داروسازي، بهداشت از دانشكده پزشكي، بهداشت محيط و مبارزه با بيماريها از دانشكده پيراپزشكي تأسيس شد و از همان سال فعاليت آموزشي آن با تأمين كادر و امكانات مستقل شروع گرديد.
در سال 1391 دانشكده بهداشت و تغذيه، بنا به سیاست گسترش دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی تبریز به 3 دانشکده مجزا، تفکیک و دانشکده تغذیه به عنوان دانشکده مستقل شروع به فعالیت نمود.
در سال1394 و در دویست و پنجاه و یکمین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی با تغییر نام "دانشکده تغذیه" موافقت و نام دانشکده به صورت "دانشکده تغذیه و علوم غذایی" تکمیل گردید.
دانشكده تغذیه و علوم غذایی جهت نيل به اين اهداف کلی، علاوه بر بهرهمندی از اساتید مجرب و داشتن همكاري نزديك و متقابل با دانشكدههاي ديگر، از همكاريهاي علمي و تحقيقاتي ساير دانشگاهها و موسسات آموزشي و پژوهشي عالی و نهادهاي دولتي و غيردولتي و پتانسیل استان به عنوان قطب صنایع غذایی کشور نيز بهره ميگيرد.
هدف از تاسيس دانشکده "تغذيه و علوم غذايي" در دانشگاه علوم پزشکي تبریز عبارتست از:
- تربيت نيروي انساني دانا، کارآمد و متعهد به ارزشهاي اسلامي و اصول علمي و فني با انگيزه مردمي در سطوح كارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتراي تخصصي براي ارتقاي سلامت جامعه و گسترش دانش و توليد علم در زمینه غذا و تغذیه
- کوشش در اعتلاء و گسترش دانش و فرهنگ غذا و تغذيه از طريق فراهم ساختن شرايط براي بالا بردن کارآيي و خلاقيت و افزودن بر توان پژوهشي
- پاسداري از فرهنگ اصيل تغذيه اي کشور و ميراث هاي معنوي آن و ايجاد شرايط مناسب براي بهبود و شناساندن آن به نسل جوان
- كوشش در جهت ايجاد بستر مناسب براي گسترش و ترفيع علوم تغذیه ، علوم و صنايع غذايي، كنترل كيفيت و بهداشت مواد غذايي از توليد تا مصرف
- فراهم نمودن زمينه همكاري هاي علمي با افراد و مراکز علمي، سازمان هاي دولتي و غير دولتي داخلي و بين المللي براساس ضوابط دانشگاه
- تربيت نيروهاي كارآمد و آشنا با تغذیه و رژیم شناسی، ايمني و بهداشت مواد غذايي جهت كنترل بيماريهاي مرتبط با تغذیه و بیماریهای ناشي از غذا و در نتيجه ارتقا سطح بهداشتي و كيفي مواد غذايي در جامعه
-
- ترويج فرهنگ تغذيه سالم و اصلاح الگوي غذايي موجود با توجه به شرايط بومي، ديني و ايراني
براي دستيابي به هدف دانشکده تغذيه و علوم غذايي رعايت اصول زير ضروري است:
- تقدم تزکيه بر تعليم
- هماهنگ بودن مباحث نظري و کارهاي عملي
- تطبيق محتواي برنامه هاي آموزشي و پژوهشي با فرهنگ ديني، نيازها و شرايط اکولوژيک (بوم شناسي)، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي ... کشور
- بهره گيري از استادان متعهد، متبحر و دانا به منظور بررسي، مطالعه، ارزيابي و ارايه راه حل هاي مناسب براي برطرف ساختن مسايل و مشکلات تغذيه اي و علوم و صنايع غذايي كشور
- ارتقاء وضع تغذيه و گسترش دانش تغذيه و علوم و صنايع غذايي
- انتخاب دانشجو در مقطع کارشناسي ارشد و دکتراي تخصصي از بين داوطلبان با توجه به شرايط ويژه هر رشته و نيازهاي کشور
- تنظيم برنامه راهبردي براي هر يك از رشته هاي موجود و ارزشيابي روند برنامه طي بازه زماني مشخص
- تعاملات بين بخشي (صنايع غذايي، معاونت بهاشتي، معاونت دارو و غذا و ...) و درون بخشي
تعداد اعضاي هيئت علمي دانشکده
اعضاء هيئت علمي |
استاد |
16 نفر |
دانشيار |
6 نفر |
استاديار |
2 نفر |
مربي |
- |
گروه هاي آموزشي دانشکده
بيوشيمي، رژيم درماني |
تغذيه در جامعه |
علوم و صنايع غذايي |
تغذیه بالینی |
|
|
واحد های پژوهشي دانشکده
واحدهای پژوهشی |
دفتر پژوهشي دانشکده |
دفتر ارتباط با صنعت |
سرور و انفورماتيک دانشکده |
کتابخانه |
|
آغاز پذيرش دانشجو در مقاطع مختلف
رشته |
مقطع |
سال پذيرش |
علوم تغذيه |
کارداني |
1353 |
علوم تغذيه |
کارشناسي ناپيوسته |
1361-1372 |
علوم تغذيه |
کارشناسي پيوسته |
1361 |
علوم و صنايع غذايي |
کارشناسي |
1394 |
علوم تغذيه |
کارشناسي ارشد |
1370 |
علوم و صنايع غذايي |
کارشناسي ارشد |
1388 |
علوم بهداشتي در تغذيه (تغییر عنوان رشته به "تغذیه در جامعه" در سال 1403) |
کارشناسي ارشد |
1389 |
علوم تغذيه در بحران و حوادث غيرمترقبه |
کارشناسي ارشد |
1393 |
بهداشت و ايمني مواد غذايي |
کارشناسي ارشد |
1394 |
علوم تغذيه |
دکتري تخصصي |
1374 |
سياستهاي غذا و تغذيه |
دکتري تخصصي |
1395 |
علوم و صنايع غذايي |
دکتري تخصصي |
1395 |
تغذیه بالینی |
کارشناسی ارشد |
1396 |
تغذیه ورزشی |
کارشناسی ارشد |
1398 |
بهداشت و ایمنی مواد غذایی |
دکتری تخصصی |
1398 |
تجهیزات و امکانات دانشکده
مساحت كل دانشكده بیش از12 هزار متر مربع شامل كلاسهای درسي، آمفي تئاتر، كتابخانه، تعداد 3 سایت کامپیوتری مجزا برای مقاطع مختلف تحصیلی، آزمایشگاههای بیوشیمی تغذیه، شیمی مواد غذایی، میکروبیولوژی مواد غذایی، کنترل کیفی مواد غذایی، آزمایشگاه تحقیقات تغذیه، آزمایشگاه ارزیابی وضع تغذیه و آزمایشگاه مطالعات حیوانی میباشد و نیز گروهها میتوانند از آزمایشگاه مرجع مرکز تحقیقات تغذیه استفاده نمایند.
دانشکده در فعالیتهای پژوهشی و آموزشی مختلف شرکت دارد. مرکز تحقیقات تغذیه در دانشگاه به عنوان تنها مرکز تحقیقاتی پژوهشی تغذیه در شمالغرب کشور با دارابودن اساتید و کارشناسان پژوهشی مجرب همکاری تنگاتنگی با دانشکده دارد و نیز مرکز تحقیقات دانشجویی در دانشکده مستقر است. در این دانشکده از سال 1377 سیستم LAN فعال بوده و تمامی اعضای هیئت علمی و کارکنان در محل کار دسترسی به اینترنت داشته و دانشجویان قادر به استفاده از امکانات آن برای پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی هستند.
افتخارات کسب شده:
دانشکده سعی و تلاش در جهت برگزاری کنگره ها و سمینارهای داخلی داشته و تا حال چندین مورد کنگره داخلی در زمینه های مختلف برگزار نموده است.
دانشکده در زمینه های مختلف آموزش و پژوهش فعال بوده و هر ساله در آزمونهای ارشد و PhD درصد قابل توجهی از دانشجویان این دانشکده در مقاطع بالاتر پذیرفته می شوند.
در جشنواره های پژوهشی داخلی اعضای هیئت علمی دانشکده موفق به کسب رتبه گردیده و دانشکده در سال 1386 به عنوان دانشکده برتر در جشنواره پژوهشی دانشگاه و در سال 1388 دانشکده با بيشترين درصد رشد پژوهشي در دانشگاه و در سال 1390 رتبه دوم دانشگاه در زمینه IT و در سال 1393 به عنوان رتبه اول در زمینه وب سایت در سطح دانشگاه معرفی گردیده است.
آدرس وب سایت دانشکده:
https://nutr.tbzmed.ac.ir
آدرس: ایران، تبریز، خ گلگشت، خ عطار نیشابوری، دانشکده تغذیه و علوم غذایی
تلفن: 33341113-041
فاکس: 33340634-041