شعار روز جهانی مالاریا: حذف مالاریا؛ سرمایه ای برای آینده
روز 25 آوریل مصادف با 5 اردیبهشت از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO ) به نام مالاریا نامگذاری شده است. مالاریا هم اکنون مهم ترین بیماری انگلی و یکی از مشکلات مهم بهداشتی تعدادی از کشورها، بخصوص کشورهای گرمسیری جهان است. از نظر تعداد موارد بیماری باید اظهار داشت که طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود 300 تا 500 میلیون مورد مالاریا در جهان وجود دارد که بیش از یک میلیون نفر در اثر ابتلا به آن جان خود را از دست می دهند. از نظر تعداد مرگ و میر ناشی از بیماری مالاریای شدید به طور عمده از نوع فالسیپارم است. به طور کلی حدود 90 درصد مرگ و میرهای ناشی از مالاریا در آفریقا رخ می دهد که بیشترین میزان مرگ در کودکان آفریقایی زیر 5 سال به علت بیماری مالاریا به تنهایی یا همراه با بیماری های دیگر وجود دارد. بر طبق گزارش جهانی مالاریا ، از سال 2000 تحت تاثیر اقدامات مراقبتی و پیشگیرانه حدود 3.3 میلیون زندگی نجات یافته است و میزان موارد مرگ ناشی از مالاریا در سطح جهانی تا 42 درصد و در منطقه آفریقایی تا 49 درصد کاهش یافته است.
مالاریا یک بیماری انگلی است که توسط یک یا چند تا از گونه های پلاسمودیوم ( یعنی ویواکس، مالاریه، اوال و فالسیپارم) به وجود می آید که این بیماری به صورت عفونت حاد، در بیشتر موارد وخیم، گاه طولانی و با ویژگی های تب متناوب همراه با حمله های دوره ای، کم خونی و بزرگی طحال و لرز خودنمایی می کندکه برخی علایم آن مشابه بیماری های ویروسی مانند سرماخوردگی است.
علایم و نشانه ها
علایم مالاریا شامل لرز و بالا رفتن سریع تب، همراه با علایمی چون تهوع، استفراغ، سردرد، سرفه، خواب آلودگی و درد عضلانی می باشد که به دنبال آن تعریق طولانی روی می دهد (تب بعد از گذشت 2 تا 12 ساعت و به طور ناگهانی قطع می شود). در عفونت های تثبیت شده ، تب هر 2 تا 3 روز یکبار ایجاد می شود. علایمی چون کم خونی، یرقان و بزرگی طحال شایع می باشد. اگر داروهای ضد مالاریا مصرف می کنید، ممکن است علایم متفاوتی مانند کمردرد را تجربه کنید.