رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز از ابتلای سالیانه ششصد میلیون نفر در جهان به بیماریهای غذا زاد خبر داد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز دکتر بهرام پورقاسم رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی در این همایش، هدف از نامگذاری روز ایمنی غذا را افزایش آگاهی های عمومی در ارتباط با نقش و اهمیت ایمنی غذا در زندگی روزمره، افزایش اقدامات در جهت پیش بینی، پیشگیری، کنترل و مبارزه با نکات حادثه خیز در ارتباط با تولید غذا از مرحله مزرعه تا مصرف و افزایش اقدامات ملی و بین المللی در جهت بروز رسانی استانداردها در ارتباط با ایمنی غذا برشمرد.
وی با بیان اینکه حدود 200 الی 250 عامل بیولوژیک و بیوشیمایی توسط غذا می تواند منتقل شود و طیف این بیماریها از بیماری های ساده تا سرطان ها را شامل می شود، افزود: سالیانه ششصد میلیون نفراز افراد بشر درگیر بیماریهای حاصل از مصرف غذا تحت عنوان " بیماری های غذا زاد "می شوند و از این تعداد متاسفانه 420 هزار نفر فوت میشوند و درصد قابل توجهی از این مرگ و میرها یعنی حدود 40درصد در اطفال زیر 5 سال رخ می دهد.
وی خاطر نشان کرد: بحث ایمنی غذا در حوزه اقتصادی نیز بسیار حائز اهمیت است و سالیانه در کشورهای در حال توسعه با درآمد متوسط و پائین تا حدود 110 میلیارد دلار صرف مدیریت و درمان بیماری های حاصل از مصرف غذا می شود.
دکتر پورقاسم چالش های اخیر در ارتباط با بحث ایمنی غذا را جهانی شدن تجارت مواد غذایی، مقاومت های میکروبی، تغییرات اقلیمی و نیز برخی تقلب هایی که در تولید مواد غذایی صورت می گیرد، عنوان کرد.
وی گفت: بایستی آخرین یافته های علمی در کنار آموزش، آزمایشگاه ها و روش های موجود به میدان آمده و کمک کند و صنعت و بخصوص صنایع غذایی نیز به استفاده از روش های فناورانه نوین روی آورد.
استاد دانشکده تغذیه و علوم غذایی درانتها گفت: امیدوارم این شعار نه تنها در حد شعار بلکه یک مسئولیت و حتی ماموریت اجتماعی در نظر گرفته شود.
دکتر محمدرضا سیاهی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز:
لزوم نظارت برسموم مورد استفاده در دفع آفات کشاورزی
معاون غذا وداروی دانشگاه با اشاره به اثبات تاثیر استفاده از آفت کشها بر بروز بیماری پارکینسون گفت: متاسفانه مشاهده می شود که گاهاً آبیاری محصولات و سم پاشی تولیدات کشاورزی رها شده و نظارت های کافی وآموزش های لازم ارائه نمی شود.
وی افزود: بی توجهی به موضوع ایمنی و سلامت تولید وتامین غذا علاوه بر ایجاد بیماریهای ناشی از سوء تغذیه ، موجب شده هزینه های زیادی برای بیماران سرطانی، متابولیک، کبدی و انواع دیگر بیماریها صرف شود در حالیکه گاها داروهای گران قیمتی نیز اثربخشی چندانی نداشته و متاسفانه بهبودی کامل حاصل نمی شود.
دکتر سیاهی با اشاره بر نقش موثر دانشکده تغذیه در بحث تامین وامنیت مواد غذایی و همچنین حضور کارشناسان معاونت غذا و دارو در بخش های اجرائی و نظارت برآن تصریح کرد: بخشی از چرخه مواد غذایی خارج از حیطه وظایف دانشگاه است و حاکمیت بایستی همت بزرگی در افزایش سطح آگاهی عمومی داشته باشد.
وی ضمن قدردانی از حضور بزرگان صنعت غذا در این همایش، آن را نشان دهنده اهتمام ایشان بر ارتقای سلامت جامعه از طریق تامین غذای سالم دانست.
دکتر حامد همیشه کارمدیر فناوری معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تبریز:
به زودی شیوه نامه طرح پایان نامه های فناورانه جهت اجرا به دانشکده ها ارسال می شود که طی آن تسهیلات ارائه شده صرفا بر برون ده مقالات علمی تمرکز نکرده و می تواند محصولات فناورانه و یا تولید صنعتی باشد.
وی گفت: هدف ما در حوزه فناوری و ارتباط با صنعت تقویت صنایع غذایی و امور مرتبط با آن است چرا که استان ما قطب صنعت غذا در شمالغرب کشور بوده و جایگاه سوم دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز در کشور و ظرفیت بالای اساتید آن بایستی توسط صنعتگران این حوزه مورد استفاده قرار گیرد.
وی خاطر نشان کرد: صنعت می تواند در جریان برد برد همکاری با دانشگاه وارد شده و از تهاتر معافیت های مالیاتی بهره مند شود.
دکتر همیشه کار تاکید کرد: بایستی از پتانسیل دانشگاه در جهت کمک به صنعت غذایی استان بهره کافی برد و ما آماده همکاری کامل در این زمینه هستیم.
گفتنی است دکتر جعفری مسئول انجمن صنایع غذایی، بهداشتی ودارویی استان ، مهندس پرویز بیوک کارآفرین برجسته کشوری و مدیر عامل صنایع غذایی شونیز، دکتر مهدی حامی مدیر کل دامپزشکی استان، دکترهاتف مدیرعامل شرکت صنایع شیر پگاه ، دکتر بهزاد ابراهیمی عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه و دکتر طبیبی آذر مدیر گروه علوم وصنایع غذایی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دبیر اجرائی همایش، از دیگر سخنرانان این همایش بودند.
گفتنی است شعار امسال این روز از سوی سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواربار و کشاورزی "ایمنی غذا: علم درعمل" انتخاب شده است.