خانم نگین حسینزاده دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایعغذایی به راهنمایی آقای پروفسور دکتر عزیز همایونی¬راد استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز موفق به کسب مدال نقره اختراعات ژنو-سوئیس در سال 2023 شد.
خانم نگین حسینزاده دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایعغذایی به راهنمایی آقای پروفسور دکتر عزیز همایونی راد استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز موفق به کسب مدال نقره اختراعات ژنو-سوئیس در سال 2023 شد. این مسابقه یکی از مهمترین رویدادهای بینالمللی در زمینه اختراعات است که به صورت سالیانه توسط فدراسیون بینالمللی مخترعین با شرکت صدها مخترع از سراسر جهان برگزار میشود. در این اختراع، تکنولوژی تولید نوشیدنیهای پستبیوتیک ارائه شده است که علاوه بررفع محدودیتهای استفاده از پروبیوتیکها منجر به تولید یک محصول فراسودمند شده که به سلامت هر چه بیشتر مصرفکنندگان منجر خواهد شد. همچنین عنوان "مخترع برتر" توسط فدراسیون بین المللی مخترعین (International Federation of Inventors' Associations) به دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تبریز سرکار خانم نگین حسینزاده تعلق گرفته است.
مصرف روزانهی آب و نوشیدنیهای سالم برای عملکرد صحیح بدن مانند تنظیم دمای بدن، دفع مواد زائد و پیشگیری از یبوست امری حیاتیست. بنابراین همواره نوشیدنیها نقش عمدهای در تامین نیازهای روزانه ایفا میکنند. با این وجود به دلایل مختلف از جمله در دسترس نبودن نوشیدنیهای سالم، عادت به مصرف نوشیدنیهای گازدار با حاوی نگهدارندهها، رنگها و اسانسهای شیمیایی در دراز مدت منجر به بروز بیماریهایی همچون دیابت، خشکی پوست، تشدید آسم و برونشیت، آلرژیهای مزمن، ایجاد رفتارهای بیشفعالی در خردسالان و انواع سرطان میشود. پیشرفتهای اخیر و علاقهی روزافزون مردم به استفادهی مواد غذایی سالمتر با خواص پیشگیری یا درمان بیماریها باعث تولید موادغذایی فراسودمند پروبیوتیکی شده است. شواهد حاکی از آن است که ارتباط معنیداری با مصرف محصولات پروبیوتیک و کاهش چشمگیر ابتلا به بیماریهای مرتبط وجود دارد.
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای غیربیماریزا هستند که اثرات مفید سلامتی آنها به اثبات رسیده است و چنانچه در دوزهای مناسب مصرف شود باعث پیشگیری یا درمان انواع بیماریها میشود اما همواره با چالشهایی همچون زنده مانی روبهرو است که بهترین راهحل برای رفع این چالشها استفاده از متابولیتها و اجزای پروبیوتیکها (پستبیوتیکها) میباشد. در این خصوص ترکیبات زیستی مانند پستبیوتیکها در وهلهی اول با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود از جمله پایداری، ایمنی و غیرسمی بودن و در وهلهی دوم به دلیل دارا بودن فعالیتهای زیستی و ایجاد اثرات سلامت بخش مشابه باکتریهای والد خود، میتوانند به عنوان جایگزین ایمن پروبیوتیکها معرفی شوند. این ترکیبات زیستفعال خواص عملکردی متمایز از جمله ضدتکثیر، ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی، هیپوکلسترولمیک، ضدچاقی، ضدفشار خون، ضدالتهاب و تعدیلکننده ایمنی تولید میکنند. با توجه به اثرات مطلوب پستبیوتیکها و سهم عمدهی نوشیدنیها در طول روز، هدف از این اختراع ایجاد یک نوشیدنی فراسودمند است که علاوه بر رفع نیاز بدن به آب، دارای خواص پیشگیری و حتی کمک به درمان بسیاری از بیماریها خواهد داشت. بنابراین میتوان مصرف این نوشیدنیها را به یک عادت مطلوب تبدیل کرد و باعث بهبود سلامت جامعه شد.