در این همایش محورهای اصلی توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای تضمین کیفیت و ایمنی غذا، که شرط لازم برای سلامت انسان و جامعه محسوب میشود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
همایش روز جهانی ایمنی غذا در تاریخ 17 خردادماه 1401 به همت گروه علوم وصنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی و با همکاری انجمن علمی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار گردید.
در این همایش محورهای اصلی توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای تضمین کیفیت و ایمنی غذا، که شرط لازم برای سلامت انسان و جامعه محسوب میشود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
«غذای ایمنتر، زندگی سالمتر» شعار سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال 2022
اولویت در سیاست گذاری سلامت باید معطوف به ایمنی غذا باشد، چرا که ایمنی غذا از راه های پیشگیرانه برای ارتقاء سلامت جامعه محسوب میشود و نیاز به برنامه ریزی و مانیتورینگ خطرات بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی و نیز نگاه جامع نگر به بحث محیط زیست دارد.
ایمنی غذا با کاهش خطرات بیولوژیکی، میکروبی و فیزیکی که در زنجیره غذایی حاصل میشود، نیاز به توجه به محیط زیست را بیش از پیش آشکار میسازد.
برای حصول به نتیجه مطلوب باید به دنبال تولید غذاهایی باشیم که با کمترین میزان تولید گازهای گلخانهای و کمترین میزان مصرف کود و آفت کش تولید شده و سلامت انسان، حیوانات و گیاهان در آن مدنظر قرار گرفته شده باشد.
تولید غذای پایدار تنها راه توسعه پایدار بوده و از راه های مقابله با گرم شدن کره زمین، افزایش جمعیت و تغییرات آب و هوایی میباشدکه باید مورد توجه سیاست گذاران وزارت کشاورزی و بهداشت قرار گیرد.
ایمنی مواد غذایی وظیفه همگانی و مسئولیت اجتماعی تمامی مردم محسوب میشود و سیاست گذاران دولتی، تولید و تامین کنندگان مواد اولیه، کارخانجات فرآوری مواد غذایی، موسسات آموزش و مصرف کنندگان نقش بسزایی در حفظ ایمنی غذا بر عهده دارند.
چالش های مهم ایمنی غذا در کشور ایران
امروزه باقی مانده کودهای شیمیایی و ازته و آفت کش ها، وجود سموم قارچی در غلات، حبوبات و دانه های خوراکی، باقی مانده آنتی بیوتیک ها و فلزات سنگین از خطرات پنهان ایمنی غذا بوده و نیز مصرف بالای شکر، نمک، روغن های نیمه جامد و هیدروژنه، مصرف گوشت های فرآوری شده و روش های نامناسب فرآوری غذاغ در دمای بالا (فست فودها) از خطرات مهمی است که ایمنی غذا و سلامت مصرف کنندگان را تهدید میکند که نیاز به آموزش همگانی و اطلاع رسانی های بیشتر دارد.
دفترچه همایش روز جهانی ایمنی غذا (جهت مشاهده فایل موردنظر کلیک نمائید)