تاریخچه:
رشته تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1353 شروع به پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی کرد. از سال 1361 تا 1373 پذیرش دانشجو در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ناپیوسته بود و سپس از سال 1373 تنها در مقطع کارشناسی دانشجو پذیرفته شد. درخصوص تحصیلات تکمیلی، از سال 1371 مقطع کارشناسی ارشد تغذیه و از سال 1374 در مقطع دکترای تخصصی (PhD) دانشجو پذیرش گردید.
دانشکده بهداشت و تغذیه در بیست و هشتم اردیبهشت ماه 1370 با حضور وزیر محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و ریاست وقت دانشگاه و با ادغام گروههای آموزشی بیوشیمی و تغذیه، از دانشکده داروسازی، بهداشت از دانشکده پزشکی، بهداشت محیط و مبارزه با بیماریها از دانشکده پیراپزشکی تاسیس شد و از همان سال فعالیت آموزشی آن با تامین کادر و امکانات مستقل شروع گردید.
در سال 1391 دانشکده بهداشت و تغذیه، بنا به سیاست گسترش دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی تبریز به 3 دانشکده مجزا، تفکیک و دانشکده تغذیه به عنوان دانشکده مستقل شروع به فعالیت نمود.
در سال1394 و در دویست و پنجاه و یکمین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی با تغییر نام "دانشکده تغذیه" موافقت و نام دانشکده به صورت "دانشکده تغذیه و علوم غذایی" تکمیل گردید.
دانشکده تغذیه و علوم غذایی جهت نیل به این اهداف کلی، علاوه بر بهرهمندی از اساتید مجرب و داشتن همکاری نزدیک و متقابل با دانشکدههای دیگر، از همکاریهای علمی و تحقیقاتی سایر دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی عالی و نهادهای دولتی و غیردولتی و پتانسیل استان به عنوان قطب صنایع غذایی کشور نیز بهره میگیرد.
هدف از تاسیس دانشکده "تغذیه و علوم غذایی" در دانشگاه علوم پزشکی تبریز عبارتست از:
- تربیت نیروی انسانی دانا، کارآمد و متعهد به ارزشهای اسلامی و اصول علمی و فنی با انگیزه مردمی در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی برای ارتقای سلامت جامعه و گسترش دانش و تولید علم در زمینه غذا و تغذیه
- کوشش در اعتلاء و گسترش دانش و فرهنگ غذا و تغذیه از طریق فراهم ساختن شرایط برای بالا بردن کارآیی و خلاقیت و افزودن بر توان پژوهشی
- پاسداری از فرهنگ اصیل تغذیه ای کشور و میراث های معنوی آن و ایجاد شرایط مناسب برای بهبود و شناساندن آن به نسل جوان
- کوشش در جهت ایجاد بستر مناسب برای گسترش و ترفیع علوم تغذیه ، علوم و صنایع غذایی، کنترل کیفیت و بهداشت مواد غذایی از تولید تا مصرف
- فراهم نمودن زمینه همکاری های علمی با افراد و مراکز علمی، سازمان های دولتی و غیر دولتی داخلی و بین المللی براساس ضوابط دانشگاه
- تربیت نیروهای کارآمد و آشنا با تغذیه و رژیم شناسی، ایمنی و بهداشت مواد غذایی جهت کنترل بیماریهای مرتبط با تغذیه و بیماریهای ناشی از غذا و در نتیجه ارتقا سطح بهداشتی و کیفی مواد غذایی در جامعه
- ترویج فرهنگ تغذیه سالم و اصلاح الگوی غذایی موجود با توجه به شرایط بومی، دینی و ایرانی
برای دستیابی به هدف دانشکده تغذیه و علوم غذایی رعایت اصول زیر ضروری است:
تقدم تزکیه بر تعلیم
هماهنگ بودن مباحث نظری و کارهای عملی
تطبیق محتوای برنامه های آموزشی و پژوهشی با فرهنگ دینی، نیازها و شرایط اکولوژیک (بوم شناسی)، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ... کشور
بهره گیری از استادان متعهد، متبحر و دانا به منظور بررسی، مطالعه، ارزیابی و ارایه راه حل های مناسب برای برطرف ساختن مسایل و مشکلات تغذیه ای و علوم و صنایع غذایی کشور
ارتقاء وضع تغذیه و گسترش دانش تغذیه و علوم و صنایع غذایی
انتخاب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی از بین داوطلبان با توجه به شرایط ویژه هر رشته و نیازهای کشور
تنظیم برنامه راهبردی برای هر یک از رشته های موجود و ارزشیابی روند برنامه طی بازه زمانی مشخص
تعاملات بین بخشی (صنایع غذایی، معاونت بهاشتی، معاونت دارو و غذا و ...) و درون بخشی
اعضاء هیئت علمی | استاد | 16 نفر | دانشیار | 6 نفر | |||||||||||
استادیار | 3 نفر | مربی | - | ||||||||||||
گروه های آموزشی دانشکده
|
واحد های پژوهشی دانشکده
|
آغاز پذیرش دانشجو در مقاطع مختلف
رشته | مقطع | سال پذیرش |
علوم تغذیه | کاردانی | 1353 |
علوم تغذیه | کارشناسی ناپیوسته | 1361-1372 |
علوم تغذیه | کارشناسی پیوسته | 1361 |
علوم و صنایع غذایی | کارشناسی | 1394 |
علوم تغذیه | کارشناسی ارشد | 1370 |
علوم و صنایع غذایی | کارشناسی ارشد | 1388 |
علوم بهداشتی در تغذیه (تغییر عنوان رشته به "تغذیه در جامعه" در سال 1403) | کارشناسی ارشد | 1389 |
علوم تغذیه در بحران و حوادث غیرمترقبه | کارشناسی ارشد | 1393 |
بهداشت و ایمنی مواد غذایی | کارشناسی ارشد | 1394 |
علوم تغذیه | دکتری تخصصی | 1374 |
سیاستهای غذا و تغذیه | دکتری تخصصی | 1395 |
علوم و صنایع غذایی | دکتری تخصصی | 1395 |
تغذیه بالینی | کارشناسی ارشد | 1396 |
تغذیه ورزشی | کارشناسی ارشد | 1398 |
بهداشت و ایمنی مواد غذایی | دکتری تخصصی | 1398 |
تجهیزات و امکانات دانشکده
دانشکده در فعالیتهای پژوهشی و آموزشی مختلف شرکت دارد. مرکز تحقیقات تغذیه در دانشگاه به عنوان تنها مرکز تحقیقاتی پژوهشی تغذیه در شمالغرب کشور با دارابودن اساتید و کارشناسان پژوهشی مجرب همکاری تنگاتنگی با دانشکده دارد و نیز مرکز تحقیقات دانشجویی در دانشکده مستقر است. در این دانشکده از سال 1377 سیستم LAN فعال بوده و تمامی اعضای هیئت علمی و کارکنان در محل کار دسترسی به اینترنت داشته و دانشجویان قادر به استفاده از امکانات آن برای پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی هستند.
افتخارات کسب شده:
دانشکده سعی و تلاش در جهت برگزاری کنگره ها و سمینارهای داخلی داشته و تا حال چندین مورد کنگره داخلی در زمینه های مختلف برگزار نموده است.
دانشکده در زمینه های مختلف آموزش و پژوهش فعال بوده و هر ساله در آزمونهای ارشد و PhD درصد قابل توجهی از دانشجویان این دانشکده در مقاطع بالاتر پذیرفته می شوند.
در جشنواره های پژوهشی داخلی اعضای هیئت علمی دانشکده موفق به کسب رتبه گردیده و دانشکده در سال 1386 به عنوان دانشکده برتر در جشنواره پژوهشی دانشگاه و در سال 1388 دانشکده با بیشترین درصد رشد پژوهشی در دانشگاه و در سال 1390 رتبه دوم دانشگاه در زمینه IT و در سال 1393 به عنوان رتبه اول در زمینه وب سایت در سطح دانشگاه معرفی گردیده است.
آدرس وب سایت دانشکده:
https://nutr.tbzmed.ac.ir
آدرس: ایران، تبریز، خ گلگشت، خ عطار نیشابوری، دانشکده تغذیه و علوم غذایی
تلفن: 33341113-041
فاکس: 33340634-041